Aruba i Curaçao - praktyczne informacje

Aruba i Curacao: kuchnia

Kuchnia na Arubie czy Curacao jest jak wszystko inne na tym archipelagu, jedną wielką mieszanką, gdzie wpływy kreolskie, karaibskie, pełne świeżych i owocowych smaków, mieszają się z wpływami europejskimi. Bardzo popularny w tym rejonie świata jest ser holenderski, który jest jednym z podstawowych składników dań na tych wyspach.

Jednym z popularnych dań jest Keshi Yena – czyli faszerowany mięsem z kurczaka, lub wołowiną ser holenderski, a dokładnie sama jego skórka, którą trzeba przed jedzeniem obrać z laku. Kolejnymi daniami są między innymi pisca den foil, czyli pieczona w folii aluminiowej ryba z warzywami, varmoosh – to puree ziemniaczane z dodatkiem zielonych liści, które jest podawane jako dodatek do dań mięsnych.

Dla miłośników zup, szczególnie polecane są gęste zupy na mięsie i warzywach, czyli giambo i sopi mondongo, podawane z funchi – kaszką kukurydzianą.

Oprócz jedzenia Aruba może poszczycić się swoją wodą butelkowaną pod marką Balashi, która podleg filtracji z wykorzystaniem skał koralowych, co podobno sprawia, że woda ma niepowtarzalny, przepyszny smak. Na Arubie produkuje się również wino, co jest bardzo nietypowe dla krajów karaibskich.

Tak jak na całych Karaibach, tak i tutaj produkuje się rum, a na Curacao dodatkowo powstaje znany na całym świecie likier Curacao, którego skosztowanie, jest obowiązkiem każdego kto odwiedza wyspę.

Na wyspach można skorzystać z niezliczonego wyboru potraw z całego świata, warto jednak spróbować miejscowych potraw, aby całkowicie poczuć klimat tych wspaniałych miejsc.

Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami. Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Zamknij