Barbados - praktyczne informacje

Smaki Barbadosu

Kuchnia na Barbados podobnie jak na większości pozostałych karaibskich wyspach skupia się na daniach z ryb i owoców morza. W tradycyjnych potrawach pojawia się również mięso z kurczaka i wieprzowina. Jedną z najpopularniejszych potraw na Barbadosie jest fish fry, czyli smażona ryba, a w szczególności odmiana latającej ryby, która jest nawet swojego rodzaju symbolem Barbadosu. Do złudzenia przypomina to nieśmiertelny brytyjski przysmak fish and chips, aczkolwiek zamiast frytek dostaniemy małe placki ze smażonych platanów, albo cou-cou, czyli dodatek, który składa się z kaszki kukurydzianej i lokalnej rośliny o nazwie okra, która z wyglądu przypomina trochę paprykę lub awokado.

Wszystkim wielbicielom dobrego i prostego jedzenia polecane są małe baro-restauracje, w których można zjeść potrawy lokalnej kuchni i napić się karaibskiego rumu.

Bardzo popularne są również kanapki ze słonego chleba, które noszą nazwę cutters, oraz rice and beans, czyli w dosłownym tłumaczeniu ryż z fasolą, lub ewentualnie z dodatkiem innych rośli strączkowych. Z tej słonecznej wyspy pochodzi i jest w dalszym ciągu produkowany jeden z najbardziej znanych likierów na świecie - Malibu. Destylarnię można zwiedzać, a alkohole degustować.

Barbados charakteryzuje się dobrymi warunkami glebowymi w porównaniu do reszty wysp w tym rejonie, przez co rozwinęła się uprawa takich roślin jak trzcina cukrowa, oraz licznych warzyw i owoców. Najczęściej spotykaną roślinnością są palmy kokosowe i figowce. Bardzo ciekawe połączenie smaków można zauważyć w jednym z popisowych dań lokalnej kuchni, jakim są podsmażane krewetki z wiórkami kokosa. 

Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami. Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Zamknij