Indie - praktyczne informacje

Smaki Indii

Kuchnia indyjska jest znana na całym świecie, również w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Aromatyczna mieszanka przypraw masala, miękkie chlebki naan czy kurczak tikka to sztandarowe elementy w hinduskich restauracjach w Europie.

Podczas odwiedzin w tym kraju warto spróbować:

  • wspaniałych sosów na bazie pomidorów lub orzechów (ziemnych czy nerkowca)
  • pieczonych bakłażanów (np. w formie pasty traktowanej jako przyprawa)
  • duszoną baraninę
  • grillowany drób (słynny chicken tikka z pieca tandoor)
  • chlebki naan (drożdżowe placki wypiekane w dużej temperaturze z klarowanym masłem ghee)
  • owoce morza - dostępne w Goa czy Kerali
  • lassi - hinduski koktajl z wody, jogurtu i owoców (zwłaszcza mango)

Wiele hinduskich potraw jest dość ostrych, więc jeśli nie gustują Państwo w ostrym pieprzu i chili, warto w restauracji poprosić o wersję nieco bardziej "turystyczną" (nie jest to w żadnej mierze zniewaga dla kucharza).

Jedzenie sprzedawane na ulicy to bardzo częsty widok w Indiach, ale przestrzegamy przed potrawami przygotowywanymi w ten sposób. Higiena ulicznych straganów pozostawia wiele do życzenia, a potrawy te są zwykle smażone w głębokim tłuszczu, przez co są bardzo ciężkie i mogą powodować niestrawność. Jedzenie w restauracjach jest za to zwykle bezpieczne - należy jedynie zwracać uwagę, by jeść dania gorące, zrezygnować z sałatek, a owoce obierać samemu.

Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami. Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Zamknij