Kuchnia Jamajska nie jest w Polsce specjalnie znana, więc na pewno podróż na tę wyspę może przynieść wiele nowych fantastycznych doznań kulinarnych. Smaki, jakie odkryje przed nami ojczyzna Boba Marleya są bardzo bogate i różnorodne. Wynika to przede wszystkim z faktu, że na Jamajce żyją potomkowie ludzi pochodzących ze wszystkich stron świata, m.in. z Europy, Afryki i Ameryki Południowej. Każdy naród miał wpływ na to, jak dzisiaj wygląda i smakuje jamajska kuchnia.
Co jedzą Jamajczycy?
- mięsa: kurczak, wołowina, wieprzowina, kozina
- jerk chicken lub jerk pork - czyli mięso drobiowe lub wieprzowe przygotowywane w specjalnej marynacie z przypraw: gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, tymianku, cynamonu, czosnku, cebuli i oleju, soku z limonki i innych cytrusów
- ryż - podstawa wielu potraw oraz dodatek do mięs,
- aromatyczne przyprawy: jerk (używany do stworzenia najbardziej charakterystycznego dania jerk chicken), curry, Annato (podobne do piżma),
- ryby i owoce morza
- ackee - oficjalny owoc narodowy w smaku przypominający orzech włoski z konsystencją podobną do awokado. Ackee jada się na śniadanie w formie dania ackee & saltfish
- patty – jamajski pierożek smażony w cieście francuskim z nadzieniem w wielu smakach do wyboru: drobiowym, wołowym, wieprzowym, sojowym, warzywnym, krewetkowym.
- callaloo – jamajski szpinak,
- owoce: głównie kokos, banan, guava.
Co pijają Jamajczycy?
- Appleton - najbardziej znany rum na Jamajce, ceniony na całym świecie dzięki doskonałym walorom smakowym, produkowany w destylarnii o tej samej nazwie. Produkuje się tam duży wachlarz rumów starszych jak również gamę standardowych rumów złotych i białych. Rum stanowi ideaną bazę do popularnych karaibskich koktajli: Daiquiri, Piña colada, Rum Punch, Bahama Mama, Mojito, Cuba Libre i wiele innych.
- Red Stripe - najpopularniejsze piwo na całej wyspie, bardzo schłodzone doskonale gasi pragnienie. Bladozłote, o pełnym słodowym smaku równoważonym przez delikatny zapach chmielowych szyszek oraz orzeźwiającym, wytrawnym, gorzkawym posmaku.