Kuba - praktyczne informacje
Kuba  / Praktyczne informacje / o Kubie / Smaki Kuby

Smaki Kuby

Dania kuchni kubańskiej nie są często spotykane w menu restauracji poza samą wyspą, więc będąc na Kubie tym bardziej warto spróbować potraw charakterystycznych dla tego kraju.

Podstawowymi składnikami używanymi w kuchni kubańskiej są: ryż, fasola, boniatos (słodkie kartofle), maniok, banany, a z mięs wieprzowina, kurczak i ryby. Kubańczycy przez lata nauczyli się tworzyć dania z ograniczonej ilości składników, a częste niedobory produktów zmusiły ich do jak najlepszego wykorzystywania posiadanych zasobów. Dlatego też ich kuchnia jest dość prosta i niewyszukana, ale zdrowa i sycąca. W hotelach oferujących wyzywienie All Inclusive większość potraw to popularne dania kuchni międzynarodowej, dopasowane do potrzeb turystów. Aby spróbować prawdziwych kubańskich smaków warto wybrać się poza hotel i odwiedzić lokalną restaurację, np. jeden z licznych lokali typu paladar. Tego typu miejsca to prowadzone przez kubańskie rodziny tradycyjne knajpki.

Do najbardziej charakterystycznych potraw na Kubie zalicza się:

  • Ryż z czarna fasolą zwany arroz congri lub moros y cristianos (dosłownie maurowie i chrześcijanie, czyli czarni i biali)
  • Ropa vieja (dosłownie stare łachy), czyli rozdrobnione mięso wołowe w sosie pomidorowym podawane z ryżem
  • Marquitas con mojo – smażone ciemne banany podawane jako dodatek do dań głównych
  • Sopa de ajo – prosta i aromatyczna zupa czosnkowa
  • Frijoles negros – gęsta zupa z czarnej fasoli i wędzonego boczku
  • Sałatki owocowe tworzone z grejpfrutów, pomarańczy, ananasa lub papai
  • Mięso wieprzowe, wołowe lub kurczak przygotowywane na różne sposoby: pieczone, duszone, smażone, podawane najczęściej w sosie na bazie pomidorów oraz z ryżem

Na deser warto spróbować słodkiego przysmaku zwanego cururucho. Jest to połączenie startego kokosa, pomarańczy, papai i miodu zawiniętych w palmowe liście.

Kuba bardziej niż z jedzenia słynie na pewno z koktajli i drinków. Bazują one głównie na lokalnie wytwarzanym rumie, są pyszne i odświeżające. Prawdziwe mojito, daquiri czy cuba libre sączone pod palmą na plaży to dla wielu osób definicja idealnych wczasów.

Ciekawostką jest to, że ze względu na sytuację polityczną i reglamentowanie towarów rzadko możemy zobaczyć w kubańskich sklepach coca colę czy inne znane amerykańskie napoje. Zamiast nich popularne i tanie są doskonałe soki ze świeżych owoców.

Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami. Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Zamknij