Meksyk - praktyczne informacje

Smaki Meksyku Meksyk

Kuchnia Meksyku, podobnie jak większość elementów składających się na kulturę tego kraju, jest mieszanką wpływów rdzennych indian i hiszpańskich konkwistadorów. Warto wiedzieć, że tradycyjna kuchnia Meksyku została uznana w 2010 roku za część niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO. Podstawowe składaniki wykorzystywane do przygotowania bardzo wielu potraw to kukurydza i wiele innych roślin strączkowych oraz papryka. Możemy tam spotkać ponad 20 różnych odmian fasoli i kilka, zróżnicowanych pod względem stopnia pikantności, rodzajów chili. Papryczki chili są jednym z symboli w Meksyku i co ciekawe, występują one nie tylko w najpopulaniejszej czerwonej wersji, ale też w innych kolorach: żółtym, pomarańczowym, zielonym i brązowym. Przybierają także różne kształty i są używane zarówno w formie świeżej jak i suszonej.

Najbardziej charakterystyczny element meksykańskiej kuchni to tortilla, którą jedzą o każdej porze dnia i z każdym posiłkiem. Ta używana do robienia tacos, tlayudas jest najczęściej wypieczona z mąki kukurydzianej, natomiast burrito (które tak na prawdę nie jest daniem tradycyjnie meksykańskim, ale amerykańskim tex-mex) zawija się raczej w tortille przenne. Inne dania, do których niezbedna jest tortilla to enchilades (różne rodzaje nadzienia, od ziemniaków, przez banany po owoce morza), quesadillas (nadzienie serowe) i enfrijoladas (nadzienie fasolowe). Tortille można też jeść jako przystawki maczając je w guacamole (puree z awokado) lub łagodnym sosie salsa. Dla miłośników zup kuchnia meksykańska ma jedną obowiązkową propozycję, czyli pozole wywodzące się jeszcze z kuchni azteckiej. Tradycyjnie danie to było podawane przy okazji świąt i ważnych uroczystości, ale dzisiaj można je zjeść każdego dnia w większości lokali w Mexico City i nie tylko. Główne składniki pozole to specjalna odmiana kukurydzy o dużych ziarniach, mięso, papryka i przyprawy. Znany meksykański deser to churros, podobne w smaku do polskich pączków, robione ze smażonego ciasta przysmaki, które je się najczęściej z sosem czekoladowym.

Jeżeli chodzi o trunki, to z Meksykiem nieodłącznie kojarzy się oczywiście tequila – alkohol wytwarzany ze sfermentowanego soku niebieskiej agawy. Tequila jest jednak tylko jedną z odmian kolejnego symbolu kraju- mezcalu, do produkcji którego używa się całego rdzenia agawy. Charakterystycznym elementem mezcalu jest to, że w butelce z tym trunkiem powinien pływać gusano, czyli gąsienica żerującea na agwach. To gusano podobno nadaje napojowi niezwykły smak. Na bazie mezcalu i tequili tworzy się wiele rodzajów drinków znanych i lubianych na całym świecie, m.in. Margaritę, Tequila Sunrise czy Carambę.  

Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami. Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Zamknij