Kuchnia Ameryki Północnej, zwłaszcza Stanów Zjednoczonych, jest niezwykle urozmaicona.
Pełno jest tam wpływów europejskich - przywiezionych przez dawnych kolonizatorów, ale również zaczerpiętych współcześnie, głównie z modnej kuchni francuskiej. Innym czynnikiem kształtującym kulinarną stronę USA były czasy niewolnictwa, zwłaszcza w południowych stanach, kiedy przywiezione z Afryki kobiety gotowały dla bogatych właścicieli ziemskich. Ważny znak na amerykańskiej kuchni odcisnęli też imigranci i ich uwielbienie do podtrzymywania kulinarnych tradycji przywiezionych z "domu". W ten oto sposób w USA rozwinęły się sieci pizzerii, restauracji greckich czy meksykańskich. Zwłaszcza te ostatnie są ważnym czynnikiem wpływającym na obecną kuchnię Stanów - bliskie sąsiedztwo Meksyku, skąd do USA przywędrowały słynne już placki tortilla sprawiło, że z biegiem lat Amerykanie przekształcili tradycyjne meksykańskie potrawy w nowy kulinarny "twór" zwany popularnie "tex-mex" (od Teksasu i Meksyku).
Czego warto spróbować w USA?
Street-food / Fast-food
Amerykanie uwielbiają street-food (czyli jedzenie na ulicy, często przygotowywane w charakterystycznych samochodach, zwanych "food-truck"), stąd też popularność takich dań, jak hamburgery czy hot-dogi. Dodatkowo niesławną, ale bardzo charakterystyczną cechą posiłków w USA jest ich wielkość - paradoksalnie im tańsza restauracja, tym porcje zwykle są większe. Należy więc uważać na wszelkiego typu określenia "Dinner XXL", bo może się okazać, że jedna porcja będzie w stanie wykarmić czteroosobową rodzinę.
BBQ
BBQ to skrót od barbeque, czyli amerykańskiego grilla. O ile w Polsce dopiero zaczynamy raczkować z naszym uwielbieniem do wiosennego przesiadywania w ogrodzie przy ruszcie, to w USA jest to już długoletnia tradycja, kultywowana przez całe pokolenia. Grill to niemalże instytucja i prawdziwy amerykański ojciec rodziny nie może się obyć bez wielkiego, często gazowego, sprzętu w ogrodzie.
Śniadanie amerykańskie (American Breakfast)
Jest to typowe śniadanie podawane w hotelach i tradycyjnych restauracjach typu "diner". Jest to zwykle kombinacja kilku składników: jajek sadzonych lub jajecznicy, tostów, dżemu, mleka z płatkami, naleśników, gofrów i smażonego bekonu. Ku zdziwieniu turystów z Europy te składniki są często podawane na jednym talerzu (na przykład bekon i gofry z syropem klonowym).