Ponad tysiącletnia tradycja sardyńskiej kuchni, tak jak jej historia, jest mieszanką różnych wpływów kulturowych. Ku zaskoczeniu wielu turystów smaki znane na wyspie, różnią się od tych z kontynentu. Ponad rybami króluje tutaj mięso, a makaron podawany jest wyłącznie w typowo turystycznych restauracjach.
Kuchnia Sardynii za sprawą najazdów Kartagińczyków i Rzymian to przede wszystkim cielęcina, baranina, jagnięcina, wieprzowina i dziczyzna. Wynika to z historii, w której rdzenni mieszkańcy wyspy, uciekając przed najeźdźcami w głąb lądu na tereny górzyste trudnili się pasterstwem oraz rolnictwem.
Najsłynniejsze sardyńskie przysmaki:
Ponadto najstarszą potrawą tej śródziemnomorskiej wyspy jest chleb. Krążą opowieści, że każda miejscowość Sardynii ma swoją własną odmianę chleba. Najciekawszym rodzajem jest carasau przypominający cienki i chrupiący opłatek. Pomimo jego niepozornego wyglądu jest bardzo sycący.
Uzupełnieniem walorów smakowych kuchni sardyńskiej są pochodzące z wyspy wina. Większość z nich powstaje z typowo śródziemnomorskich odmian winorośli, jednak część z nich jest robiona z roślin niespotykanych w żadnym innym rejonie Włoch. Najpopularniejsze z nich to Cannonau i Carigano.
Zapraszamy na sardyńską ucztę! Bon Appetito!