Zanzibar - praktyczne informacje

Smaki Zanzibaru

Zanzibar jest wyjątkową wyspą, na której przez wieki przenikały się przez siebie różnorodne tradycje kulinarne i smaki. Garść kuchni afrykańskiej, szczypta arabskiej i odrobina hinduskiej – oto przepis na potrawę z Zanzibaru. Tutejsza kuchnia bez wątpienia zasługuje na miano jednej z najsmaczniejszych i najbogatszych w Afryce. Przepełniona aromatem goździków i cynamonu, pikantna od chilli i łagodzona subtelną nutką mleczka kokosowego zdobędzie serce każdego, kto tylko jej skosztuje.

Słynący z uprawy wielu różnorodnych przypraw i tropikalnych owoców Zanzibar jest rajem dla smakoszy. Na ulicznych jarmarkach i straganach można zobaczyć, dotknąć i przede spróbować naturalnych darów pochodzących z wyspy. Swym nieziemskim aromatem przyciągają przyprawy, takie jak: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma, chilli, kumin, imbir, pieprz, wanilia, trawa cytrynowa, anyżek, czy kolendra. Można skosztować tu przepysznych owoców bochenkowca („jack friut”), który jest ulubioneym przymakiem mieszkańców, czy kilku gatunków różnokolorowych bananów, z których tylko część nadaje się do jedzenia na surowo, a pozostałe przed spożyciem są gotowane, duszone lub smażone.

Zanzibar słynie z różnorodności i bogactwa świeżych ryb oraz owoców morza. Jednym z najbardziej popularnych afrodyzjaków jest zupa ze świeżych, młodych ośmiornic, przygotowywana ze znaczną ilością imbiru. Można też skosztować m.in. takich specjałów jak „chapati”, czyli niezwykle miękkie, pszenne placki, „mandaazi” - pączki wyglądające jak trójkątne poduszeczki czy też ryż zapiekany z mięsem i warzywami nazywany „biriani” lub duszone w mleku kokosowym banany.

Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami. Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Zamknij