Unique Moments
Zadzwoń do nas: 71 729 37 52 lub 694 708 976

Chiny - kuchnia

Kuchnia

Kuchnia chińska to fascynująca mozaika regionów, w której każdy rejon ma własny charakter, aromaty i filozofię gotowania. Syczuan słynie z ognistego smaku mala – połączenia piekącego chili i drętwiejącego pieprzu syczuańskiego. Kantonia zachwyca subtelnością i elegancją, oferując lekkie dim sum, świeże owoce morza i delikatne buliony. Pekin to królestwo słynnej kaczki pekińskiej, podawanej z naleśnikami i sosem hoisin, a północne Chiny urzekają pierożkami jiaozi i ręcznie robionymi kluskami. Wschód to dominacja sosu sojowego i owoców morza, południe – ryż i tropikalne przyprawy. W chińskiej kuchni liczy się równowaga pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego i umami. To kuchnia oparta na harmonii, sezonowości i dbałości o detale, gdzie herbata, ryż i wspólne biesiadowanie są tak samo ważne jak sam smak potraw.

dim sumy1/4
kuchnia syczuańska2/4
zupa syczuanska3/4
chinskie potrawy4/4