Unique Moments
Zadzwoń do nas: 71 729 37 52 lub 694 708 976

Malediwy - kuchnia

Kuchnia

Kuchnia dhivehi to smak Oceanu Indyjskiego – prosta, aromatyczna i nierozerwalnie związana z morzem. Jej podstawą są tuńczyk, kokos i ryż, które pojawiają się niemal w każdym daniu. Na śniadanie podaje się tradycyjne mas huni – drobno siekany tuńczyk z kokosem, cebulą i limonką, jedzony z płaskim chlebkiem roshi. W porze obiadu króluje garudhiya, lekki bulion rybny podawany z ryżem, chili i limonką, a wieczorem aromatyczne curry riha – z ryb, warzyw lub kurczaka, doprawione przyprawami korzennymi i mlekiem kokosowym. Na stołach nie brakuje też grillowanych ryb, krabów i kalmarów, świeżo złowionych o świcie. Smaki Malediwów są subtelne, zrównoważone, często łagodniejsze niż w sąsiednich Indiach. W resortach lokalna tradycja spotyka się z międzynarodową kuchnią fine dining – szefowie kuchni łączą egzotyczne produkty z nowoczesną prezentacją, tworząc dania idealne do delektowania się przy zachodzie słońca nad laguną.

śniadanie na Malediwach1/4
kuchnia indyjska2/4
grillowana ryba3/4
kuchnia indyjska4/4