Kuchnia Sri Lanki to prawdziwa uczta dla zmysłów – pikantna, kokosowa i pełna aromatów. Jej podstawą jest tradycyjne rice & curry, czyli ryż z wieloma dodatkami: warzywami, rybą, soczewicą lub kurczakiem w mleku kokosowym i przyprawach. W nadmorskich regionach króluje fish ambul thiyal – kwaśne curry z tuńczyka doprawione tamaryndowcem i pieprzem. Na śniadanie podaje się hoppers (appam) – chrupiące naleśniki z fermentowanego ciasta ryżowego, często z jajkiem w środku, a na ulicach słychać rytmiczne siekanie kottu roti, czyli placka z warzywami, jajkiem i curry. Smaki Sri Lanki to połączenie cynamonu, kardamonu, imbiru, chili, limonki i świeżych liści curry, które tworzą charakterystyczną głębię aromatu. Do tego herbata z Cejlonu, podawana z mlekiem lub przyprawami, symbolizuje esencję wyspy – tropikalną, intensywną i gościnną.