Unique Moments
Zadzwoń do nas: 71 729 37 52 lub 694 708 976

Filipiny - kuchnia

Kuchnia

Filipińska kuchnia to barwna mieszanka wpływów hiszpańskich, chińskich, malajskich i rdzennych, tworząca smakowy portret archipelagu. To kuchnia serc, rodzinnych stołów i prostych, ale głęboko aromatycznych potraw. Jej symbolem jest adobo – mięso (zwykle kurczak lub wieprzowina) duszone w occie, sosie sojowym, czosnku i liściach laurowych, podawane z ryżem. Drugim klasykiem jest sinigang, kwaśna zupa z tamaryndowcem i warzywami, idealna na gorące dni. Na święta serwuje się lechon – całego, chrupiącego prosiaka pieczonego nad ogniem, będącego dumą każdej rodzinnej uczty.

Chińskie wpływy widać w pancit, czyli makaronach smażonych z warzywami i mięsem, oraz w pierożkach siopao. Nadmorskie regiony słyną z kinilaw – surowej ryby marynowanej w occie i calamansi, lokalnych cytrusach, przypominających limonkę. W codziennej kuchni królują kokos, ocet, sos rybny i świeże zioła, które nadają potrawom prostoty i charakteru.

Na deser nie może zabraknąć halo-halo – kolorowego miksu lodu, mleka, fasoli, owoców i galaretek, symbolu filipińskiej radości życia. Posiłkom towarzyszą soki z mango, mleko kokosowe lub kawa barako o intensywnym smaku. Filipińska kuchnia jest jak kraj, z którego pochodzi – gościnna, radosna, zróżnicowana i zawsze podawana z uśmiechem.

sinigang1/5
adobo2/5
kinilaw3/5
siopao4/5
halo-halo5/5