Kuchnia khmerska, jedna z najstarszych w Azji Południowo-Wschodniej, zachwyca delikatnością, świeżością i równowagą smaków. Jej sercem są ryż, ryby słodkowodne z Mekongu i aromatyczne zioła. Najbardziej rozpoznawalnym daniem jest amok trey – ryba gotowana na parze w mleku kokosowym i paście curry, zawinięta w liść bananowca, symbol narodowej kuchni Kambodży. Obok niej króluje lok lak – soczysta wołowina smażona w sosie z limonki i pieprzu z Kampot, jednego z najlepszych na świecie.
Codzienność wypełniają zupy kuy teav z makaronem ryżowym i bulionem drobiowym lub wieprzowym, lekkie sałatki z mango i ziołami oraz potrawy doprawiane pastą prahok, fermentowanymi rybami nadającymi daniom głęboki, charakterystyczny smak umami. Kambodżanie chętnie sięgają po świeżą kolendrę, trawę cytrynową, imbir, bazylię tajską i limonkę kaffir, które podkreślają naturalność dań.
Kuchnia khmerska unika nadmiaru ostrości – jest bardziej subtelna niż tajska czy laotańska, stawiając na balans i świeżość. Do posiłków często podaje się tropikalne owoce: mango, rambutan, longan i durian, a napoje chłodzi się z dodatkiem mleka kokosowego lub soku z trzciny cukrowej. To kuchnia, która odzwierciedla charakter Kambodży – autentyczna, zrównoważona i pełna naturalnej harmonii.