Unique Moments
Zadzwoń do nas: 71 729 37 52 lub 694 708 976

Zjednoczone Emiraty Arabskie - kuchnia

Najbardziej popularne dania w ZEA

Kuchnia

Kuchnia emiracka to połączenie tradycji pustyni z nowoczesnym duchem miast przyszłości. Jej korzenie sięgają czasów Beduinów, którzy żyli w surowych warunkach, czerpiąc z natury to, co najprostsze i najbardziej wartościowe – daktyle, mleko wielbłądzie, ryż, ryby i przyprawy. Tradycyjne dania, takie jak machbous (aromatyczny ryż z jagnięciną, drobiem lub rybą), harees (pszenna kasza z mięsem długo gotowana na gładką masę) czy cienki chleb regag, wciąż są obecne na stołach mieszkańców. Słodkie luqaimat – chrupiące pączki polane syropem z daktyli – podaje się przy filiżance arabskiej kawy gahwa z kardamonem i szafranem, będącej symbolem gościnności Emiratczyków.

Dziś kuchnia ZEA to także globalna scena kulinarna. W Dubaju i Abu Zabi obok potraw Zatoki Perskiej można spróbować kuchni z całego świata – od japońskiej omakasé po śródziemnomorskie bistro i restauracje z gwiazdkami Michelin. Szefowie kuchni reinterpretują lokalne smaki, łącząc beduińskie tradycje z nowoczesną finezją. Niezależnie od miejsca – w pustynnej oazie, food trucku przy plaży czy luksusowym hotelu – jedzenie w Emiratach to celebracja aromatów, kultury i spotkania ludzi z całego świata.

luqaimat1/4
kawa gahwa z kardamonem i szafranem2/4
daktyle3/4
machbous4/4