Unique Moments
Zadzwoń do nas: 71 729 37 52 lub 694 708 976

Brytyjskie Wyspy Dziewicze - kuchnia

Kuchnia

Kuchnia Brytyjskich Wysp Dziewiczych to kwintesencja Karaibów – prosta, świeża i pełna morskich aromatów. Podstawą są ryby i owoce morza, łowione codziennie w ciepłych wodach archipelagu. Na stołach królują grillowane homary, snapper, mahi-mahi i tuńczyk, a także conch chowder – sycąca zupa z muszli ślimaka morskiego. Popularne są również smażone ryby podawane z johnny cakes, czyli puszystymi, lekko słodkimi chlebkami smażonymi na patelni.

Uliczne stoiska i lokalne bary serwują klasyczne roti z curry, chrupiące plantany i pikantne sosy z papryczką scotch bonnet. W kuchni wysp widać wpływy afrykańskie, kreolskie i brytyjskie, dzięki czemu tradycyjne przepisy łączą różne style i smaki. W nadmorskich tawernach pije się rum punch lub painkiller – lokalny koktajl z rumu, ananasa i gałki muszkatołowej – przy akompaniamencie muzyki na żywo, od reggae po calypso.

Posiłki jada się tu bez pośpiechu, często z widokiem na morze i w towarzystwie dźwięku fal. Kuchnia Wysp Dziewiczych nie szuka wyrafinowania – zachwyca prostotą, świeżością i autentycznym karaibskim charakterem, który najlepiej smakuje pod słońcem i w rytmie wyspiarskiego życia.

Chowder z owocami morza1/2
Johnny cakes2/2