Unique Moments
Zadzwoń do nas: 71 729 37 52 lub 694 708 976

Curaçao - kuchnia

Kuchnia

Kuchnia Curaçao to barwna fuzja portowa, ukształtowana przez stulecia spotkań kultur – afrykańskiej, europejskiej, karaibskiej i latynoskiej. To kuchnia wyspy, która od zawsze żyła handlem, morzem i gościnnością. W tutejszych potrawach łączą się aromaty przypraw z prostotą codziennych składników, a każda receptura niesie ślad historii.

Podstawą wielu posiłków jest stoba – gulasz z wołowiny, koźliny lub kurczaka, duszony długo z warzywami korzeniowymi, ziemniakami i przyprawami. Smakiem przypomina europejskie dania domowe, ale dodatki – kumin, kolendra, chili i limonka – nadają mu wyrazistości Karaibów. Uliczne stoiska oferują pastechi, czyli smażone pierożki w chrupiącym cieście, wypełnione serem, kurczakiem lub tuńczykiem – najlepsze szybkie jedzenie „na rękę” przed plażą lub po nurkowaniu.

Na wybrzeżu królują ryby i owoce morza: red snapper, wahoo, mahi-mahi i krewetki, najczęściej z grilla, skropione sokiem z limonki i posypane świeżymi ziołami. Wpływy holenderskie widoczne są w zamiłowaniu do serów (zwłaszcza Goudy), śledzi, naleśników i słodkich wypieków, które często trafiają na ten sam stół co karaibskie potrawy – tworząc smakowy most między Europą a tropikami.

Desery to prawdziwa uczta – bolo pretu, ciasto z bakaliami i rumem, lody z mango, papai lub kokosa, a także tropikalne owoce w syropie. W barach pije się lokalne piwa, rumy i oczywiście słynny likier Blue Curaçao, najlepiej w wersji rzemieślniczej – mniej słodkiej, bardziej aromatycznej.

To kuchnia szczera, pełna słońca i rytmu wyspiarskiego życia – nienachalna, ale uzależniająco dobra, idealna po dniu spędzonym na plaży, gdy wiatr niesie zapach soli i grilla, a słońce chowa się za horyzontem.

Ryba mahi-mahi1/1