Unique Moments
Zadzwoń do nas: 71 729 37 52 lub 694 708 976

Bermudy - kuchnia

Kuchnia

Kuchnia Bermudów to wyrafinowane połączenie brytyjskiej tradycji, karaibskiego temperamentu i smaków oceanu. Każdy posiłek opowiada historię wysp – o żeglarzach, handlu rumem i codziennym życiu na granicy Atlantyku i tropiku. Symbolem lokalnej kuchni jest Bermuda fish chowder – gęsta, aromatyczna zupa z ryb, cebuli i pomidorów, doprawiana ciemnym rumem i sosem sherry pepper, który dodaje jej charakterystycznej ostrości i głębi.

Na stołach królują ryby i owoce morza: grillowany rockfish, wahoo, świeże tuńczyki i homary z lokalnych połowów. Ich smak jest czysty i mineralny, odzwierciedlający oceaniczny klimat archipelagu. W sezonie w restauracjach podaje się również małże, kraby i krewetki w lekkich sosach cytrusowych lub maślanych. Śniadania często mają brytyjski rodowód – jajka, fasola, tosty i herbata – natomiast lunche i kolacje to już festiwal lekkich, nadmorskich potraw: kanapki z rybą, sałatki z mango i awokado, ceviche z limonką i kolendrą.

Na deser króluje rum cake – wilgotne ciasto nasączone lokalnym rumem, którego aromat unosi się w niemal każdej piekarni. W barach i beach clubach nie może zabraknąć kultowych koktajli: Dark ’n’ Stormy z rumem i piwem imbirowym oraz Rum Swizzle, uznawanego za narodowy napój Bermudów.

Kulinarna scena wysp to harmonia elegancji i prostoty. Fine dining spotyka się tu z nadmorskim bistro, a wspólnym mianownikiem jest zasada „fresh first” – świeżość ponad wszystko. To kuchnia lekka, przewiewna i doskonale dopasowana do klimatu archipelagu – jak lniana koszula w karaibskim słońcu: elegancka, ale bez przesady, z naturalnym smakiem miejsca, które żyje morzem.

Ciasto rumowe1/1