Dominikana - praktyczne informacje
Dominikana  / Praktyczne informacje / O Dominikanie / Smaki Dominikany

Smaki Dominikany

Kuchnia Dominikany, to prawdziwa mieszanka smaków, a składają się na nią wpływy europejskie, afrykańskie i indiańskie. Podstawą są oczywiście owoce, które na wyspie można spotkać w dużych ilościach. Są to między innymi pomarańcze, grejpfruty, czy ananasy. Obfitujące w różnego rodzaju owoce morza wody Dominikany, sprawiają, że kuchnia dominikańska zawiera również takie przysmaki jak langusty, krewetki, czy małże. Z potraw mięsnych najczęściej je się drób, oraz wołowinę w postaci steków, a dodatki stanowią ryż, fasola i miejscowe rodziny bulwiaste: taro, maniok, korzeń yams i bataty. Ciekawostką są banany warzywne, które podawane są ugotowane, lub pokrojone w plasterkach smażone na głębokim oleju. Do głównych posiłków podaje się puree bananowe.

Na południu kraju typową potrawą jest Chenchen, czyli młoda odmiana kukurydzy, gotowana w marynacie ziołowej, najczęściej podawana z kozim mięsem. Kolejnym znanym dodatkiem jest casabe, czyli placek robiony z mąki z suszonego manioku.

Do innych znanych i lubianych wśród Dominikańczyków potraw należą m.in.:

  • Habichuelas con dulce – fasola na słodko
  • La Bandera – biały ryż z czerwoną fasolą i duszonym mięsem
  • Locrio de Gallina – zupa ryżowa z kurczakiem
  • Chicarrones de pollo – rodzaj smażonego kurczaka
  • Sancocho de 7 carnes – zupa z 7 gatunków mięs
  • Tortilla de huevos y papas – tortilla z jajek i ziemniaków
  • Croquetas de arros – krokiety z ryżu
  • Catibia – smażone pierożki maniokowe

Kuchnia na Dominikanie jest bardzo różnorodna i na pewno każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Dodatkowo w połączeniu z rajską atmosferą i widokami, wszystko smakuje jeszcze lepiej.

Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami. Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Zamknij