Saint Lucia - praktyczne informacje

Smaki Saint Lucii Saint Lucia

Ze względu na swoje położenie, szerokość geograficzną i średnią roczną temperaturę Saint Lucia obfituje w egzotyczne i tropikalne smaki. Na smaki miejscowej kuchni bardzo duży wpływ miała historia wyspy, oraz jej kolonizatorzy. Lokalna kuchnia charakteryzuje się międzynarodową mieszanką mięs, owoców i warzyw. Jak to bywa na Karaibach nie może również zabraknąć wszędobylskich owoców morza. Jedną z popularniejszych potraw jest smażona ryba mahi-mahi, która występuje w Morzu Karaibskim i szczególnie wśród turystów cieszy się sporym powodzeniem.

Z powodu sporych opadów deszczu i żyznej gleby, na wyspie uprawia się wiele gatunków owoców, a wśród nich królują te prawdziwie egzotyczne: banan, mango, papaja, ananas, kokos.

Restauracje i bary zlokalizowane są przede wszystkim blisko centrów turystycznych, w niedalekiej odległości od hoteli. Tak więc w okolicach stolicy Castries, Soufriere, Rodney Bay i Gros Islet jest ich zdecydowanie najwięcej. W miejscach turystycznych można oczywiście zjeść praktycznie wszystko, od pizzy, przez kuchnię azjatycką, włoską, kreolską, hinduską aż po francuską.

Tradycyjna kuchnia Saint Lucii składa się przede wszystkim z owoców i warzyw, a w mniejszej ilości z mięsa. Głównym źródłem białka są grzbiety kurczaka, wieprzowe stawy skokowe, oraz ogony wieprzowe. Nie są to typowe jadalne części popularne w Polsce. Bardzo popularne są owoce z drzewa chlebowego podawane z suszoną rybą. Innymi znanymi potrawami jest bouyon (mieszanka różnych mięs, owoców i warzyw) oraz zupa callaloo.

Na wyspie najczęściej pije się piwo Piton, lub rum Bounty. Prawdziwie lokalny napój Shandy, czyli piwo zmieszane z ginger ale, limonką i dodatkiem szczawiu.    

Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami. Nie znalazłeś oferty dla siebie? Skontaktuj się z nami.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Zamknij